De Chinese roos (Hibiscus)

Dit artikel verscheen in de Plantage Hortus van maart 2003

door Fred Triep  

In het boekje "100 kamerplanten in kleur" van A.C. Muller- Idzerda uit de vroege jaren zestig lees ik dat de Hibiscus "de laatste jaren hoogst modern is als kamerplant en zomerbloeier". 
De Chinese roos of Hibiscus is nog steeds een geliefde kamerplant in Nederland, omdat hij gedurende een groot deel van het jaar kan bloeien.

De Chinese roos (Hibiscus rosa- sinensis) komt uit China, van waar hij over alle tropische en subtropische streken is verspreid. Deze Hibiscus wordt ook wel de Hawaiibloem genoemd.

Het geslacht Hibiscus behoort tot de familie Malvaceae. De Malvaceae zijn een familie van ongeveer 204 geslachten en circa 2330 soorten. Ze worden gekenmerkt door verspreide bladeren met steunblaadjes. De regelmatige bloemen bestaan uit 5 kroonblaadjes met daarom 5 kelkblaadjes, die soms vergroeid zijn. De meeldraden zijn aan de voet tot een buis vergroeid. 
Het geslacht Hibiscus is het grootste geslacht van de Malvaceae: er worden ongeveer driehonderd soorten tot dit geslacht gerekend. De meeste soorten zijn oorspronkelijk uit tropische streken afkomstig. Alleen de soorten H. trionum (oostelijk Middellandse Zee gebied) en H. roseus komen in Europa voor.

De Chinese roos is een struik, die tot drie meter hoog kan worden. De bladeren zijn glanzend donkergroen en hebben een elliptisch vorm. De randen van de bladeren zijn getand. De oorspronkelijke bloemkleur was rozerood, maar tegenwoordig worden ook planten gekweekt met witte, gele, oranje of rode bloemen. De Chinese roos is niet winterhard en kan niet het gehele jaar in de tuin staan. Voor in uw tuin kunt u de verwante soort H syriacus gebruiken: deze soort is winterhard. Deze Hibiscussoort verliest in de winter zijn bladeren. In de zomer draagt hij witte, paarse, roze of blauwe bloemen.

Klik op de linker thumbnail als je de foto van een gele Hibiscus (116 Kb) wilt zien

Klik op de rechter thumbnail als je de foto's van de rode Hibuscusbloemen (103 Kb, respectievelijk 80 Kb) wilt zien

Wanneer de Chinese roos goed verzorgd wordt, kan hij als kamerplant het hele jaar bloeien. Om de plant in de bloei te krijgen, moet u hem op een lichte plek zetten. Als de plant wordt verplaatst naar minder lichte omstandigheden, kan ze bloemknoppen verliezen. Ook door het draaien van de plant kunnen bloemknoppen afvallen. Een andere oorzaak voor knopval is waarschijnlijk een te droge lucht. Er worden tegenwoordig variëteiten gekweekt, die minder last van knopval hebben. Hoewel de Chinese roos veel bloemen kan vormen, is hun boeiduur meestal niet langer dan 40 uur.

Volgens een volksvertelling op Hawaii zouden de sappen van de Hibiscus worden gebruikt om wenkbrauwen of schoenen te kleuren (vandaar de bijnaam schoensmeerplant). Op Hawaii steken de vrouwen Hibiscus bloemen in hun haar steken als zij hun geliefde het hof maken. In Aziatische landen wordt de Hibiscus ook gebruikt als haagplant.
Het belangrijkste van de Hibiscus is zijn sierwaarde. Dat geldt ook voor een groot aantal andere planten uit deze familie, bijvoorbeeld die van de geslachten Abutilon, Althaea, Lavatera, Malope en Malva.   Verder wordt Hibiscusextracten gebruikt in een kruidendrank (Herbalife), die  de stofwisseling zou stimuleren zodat men zou kunnen afvallen.

In de Hortus kunt u de Chinese roos aantreffen in het tropische deel van de Drie- Klimatenkas en buiten, als u op weg gaat naar de Palmenkas, rechts van de winterharde magnolia.

Literatuur

Wilhem Lötschert and Gerhard Beese
Tropical Plants
Collins, London, 1992

Oleg Polunin and Anthon Huxley
Flowers of the Medirerranean
Chatto and Windus, London, 1974

Flowering Plant Families
http://www.botany.hawaii.edu/faculty/carr/phylo_malv.htm

Hibiscus - jaarrond - een plant voor het leven
http://www.hibiscus-nielsen.dk/holland/kvalitet.htm

Links

Meer informatie over de drie- urenbloem (Hibiscus trionum) kunt u onder andere vinden op:

Verzorging

Heeft u vragen over de verzorging van deze plant? Die kunt u stellen op mijn forum over de verzorging van planten. Misschien weet iemand het antwoord of staat er reeds een antwoord voor u.



Deze pagina is als nieuwe pagina aangemaakt op zaterdag 13 mei 2006.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email: Fred Triep

Terug naar (return to): Terug naar: