Een ingekorte versie van dit artikel verscheen in de Hortuskrant van september 2008. Deze webpagina is later aangevuld met foto's en tekst uit de Botanische tuinen van Wageningen en Gijon (Spanje). door Fred Triep
De aardappel (Solanum tuberosum) behoort tot de familie Solanaceae (Nachtschadefamilie). Tot deze familie behoren ongeveer 100 geslachten en 2500 soorten. Andere bekende voedingsgewassen uit deze familie zijn de tomaat (Solanum lycopersicum), aubergine (Solanum melongena) en de diverse pepersoorten (Capsicum), waaronder Spaanse pepers en paprika (Capsicum annuum). De planten uit deze familie zijn kruiden en heesters, die over de hele wereld gevonden worden. De bladeren zijn verspreid, enkelvoudig of gedeeld. Het geslacht Solanum telt waarschijnlijk meer dan duizend soorten en is over de gehele wereld verspreid. De aardappelplant heeft veervormig samengestelde bladeren. De bloemen zijn vijftallig en bezitten een vergroeide bloemkroon, die wit of paars is. De vrucht is een bes. Slechts een deel van de soorten uit dit geslacht vormt knollen, de planten die dat doen behoren tot de serie Tuberosa. Deze knolvormende soorten komen voor in Mexico en het Andesgebergte. Gifgevaar De aardappelplant is giftig, evenals veel andere planten
uit de Solanaceae. De aardappelknollen zijn dat niet of nauwelijks.
Daarnaast wordt de aanwezige gifstof, solanine, door koken onschadelijk gemaakt. De verspreiding van de aardappel De Spanjaarden brachten de aardappel naar Europa, in 1573 werd hij gekweekt rondom Sevilla. Hij bereikte de Noordelijke Nederlanden pas rond 1700. Daarna is de opmars snel gegaan en werd deze voedingsknol volksvoedsel. Armeluisvoedsel Aardappelen bevatten in vergelijking met andere koolhydraatleveranciers relatief weinig koolhydraten, maar 19 % van het gewicht is koolhydraat. Bij andere voedingsknollen, zoals bataat (26,5 %), cassave (32 %) en yam (24 %), is een groter aandeel van het gewicht als koolhydraat beschikbaar. Maar de bataat, cassave en yam kunnen niet in gematigde streken verbouwd worden. Ook ten opzichte van granen leveren aardappelen per kilo minder koolhydraten op, maar de opbrengst van aardappelen per hectare is veel groter dan van granen. De aardappel is een geschikt voedingsgewas voor natte en kille klimaten, ook op relatief arme grond kan hij verbouwd worden. Daardoor is hij bij uitstek armeluisvoedsel geworden. Ziekten De aardappelplant is gevoelig voor ziekten, waaronder de aardappelziekte (veroorzaakt door de schimmel Phytophtora infestans) en bruinrot (veroorzaakt door de bacterie Pseudomonas solanaceasum). In de negentiende eeuw was de aardappel ook volksvoedsel in Ierland. Toen de Phytophtora schimmel de aardappeloogst van 1845 en 1846 deed mislukken, veroorzaakte dat grote problemen. Door de daarop volgende strenge winter betekende dat honger voor veel arme Ieren en de emigratie naar Amerika. De oogst De aardappeloogst gebeurt tegenwoordig geheel gemechaniseerd. De aardappelen zijn in ruggen gepoot en de aardappelrooier glijdt over de ruggen, haalt de aardappelen met de grond uit de rug en scheidt dan de aardappelen van de rest door bewegen en schudden.
Een geplante pootaardappel levert gemiddeld 15 nieuwe aardappelen op. Onderzoek In Wageningen (potato
city!) worden tientallen soorten gekweekt voor onderzoek.
Bij de leerstoelgroep Biosystematiek van Wageningen Universiteit wordt onderzoek
gedaan aan de wilde verwanten van de aardappel, een groep knolproducerende
soorten die groeien van Mexico tot in Zuid Amerika, voornamelijk in het
Andesgebergte. Deze
wilde verwanten zijn van belang voor het verbeteren van de aardappel door het
inkruisen van nieuwe eigenschappen. Ook de Hortus in Nijmegen is gespecialiseerd in Solanaceae. Ook daar heeft men veel soorten aardappels.
In de Hortus in Amsterdam wordt de aardappelplant gebruikt in het basisscholen/educatieproject `Waar komt de chocola vandaan?' Literatuur C. Kalkman Stevens, P.F. (2001 en
later). Aardappel.startpagina.nl http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=flora_nl&id=2603 Re: Mogen geschiedenis
boeken op school herschreven worden ?
Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email: email: Fred Triep
|