Spaans mos (Tillandsia usneoides)

Dit artikel verscheen in de Plantage Hortus van maart 1988

door Fred Triep

Deze keer wil ik een nogal onaanzienlijk plantje bespreken, het Spaanse mos (Tillandsia usneoides). Vele mensen zullen er in de Hortus voorbij gelopen zijn zonder hem te zien. Het Spaanse mos is een van de 400 Tillandsia soorten. Het geslacht Tillandsia (familie Bromeliaceae) komt voor in Centraal en Zuid-Amerika. Het Spaanse mos is evenals de meeste andere Tillandsia's een epifyt, d.w.z. dat het niet in een substraat wortelt, maar vastgehecht is aan rotsen of andere planten. Zowel water als de benodigde voedingszouten worden uit de lucht opgenomen.

Het areaal van het Spaans mos is vrij groot. Het komt voor vanaf het zuiden van de Verenigde Staten tot aan Argentinie en Chili. Het hangt in lange slierten in takken van bomen, aan rotsen en aan telefoondraden. De kluwens van deze plant kunnen een omvangrijk gewicht bereiken, waardoor telefoondraden breken. In de oksels van de slierten kunnen kleine bloemetjes verschijnen, die onopvallend zijn.

Klik op de thumbnails, als je de grote foto's  (156 Kb en 310 Kb) wilt zien

Links: Een kluwen van Spaans mos (Tillandsia usneoides), gefotografeerd in de Hortus Botanicus van Leiden
Rechts: Een aantal kluwen van Spaans mos aan een grote boom bij de ingang van de plantentuin in Santa Cruz de Tenerife

Foto: Fred Triep

De opname van water uit de lucht gebeurt m.b.v trichomen, schaalvormige strukturen op de buitenkant van de plant. Deze trichomen zuigen het water uit de vochtige lucht op en geven dit water weer aan de rest van de plant af.

Enkele slierten van deze plant hangen aan een draad in het begin van de gematigde kas. In deze kas kunt u nog andere vertegenwoordigers van de Bromeliafamilie aantreffen.

Verzorging

Heeft u vragen over de verzorging van deze boom? Die kunt u stellen op mijn forum over de verzorging van planten. Misschien weet iemand het antwoord of staat er reeds een antwoord voor u.


Deze pagina is het laatst aangevuld op woensdag 26 oktober 2005.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email: Fred Triep

Terug naar: Terug naar: