De reuzenbamboe

Dit artikel verscheen in de Plantage Hortus van maart 1999

door Fred Triep

In het decembernummer van de Plantage Hortus van 1991 schreef ik een algemeen verhaal over bamboes. In dit nummer wil ik vooral aandacht vragen voor één van die bamboesoorten, namelijk de reuzenbamboe of Dendrocalamus giganteus.

De 500 soorten en 60 geslachten van de onderfamilie Bambusoideae (familie Poaceae of grassenfamilie) komen voor in Zuidoost Azië (vanaf Japan tot aan India in het westen en Australië in het zuidoosten). Het geslacht Dendrocalamus omvat vijfentwintig soorten, die verspreid over het gebied tussen India en China groeien. De reuzenbamboe komt voor in Birma en Maleisië op vochtige plekken in de buurt van rivieren. De stammen kunnen een hoogte van dertig meter met een diameter van dertig cm bereiken. De bladeren hebben een lengte van vijftig cm. De groeisnelheid van deze planten is enorm, gemiddelden van dertig à veertig cm per dag schijnen normaal te zijn. Er zijn zelfs records honderd cm per dag waargenomen. Door deze grote groeisnelheden werd deze plant in Zuidoost Azië ook als strafwerktuig gebruik: gevangenen werden vastgebonden op een bed van jonge bamboeaanplant, die dan onverbiddelijk dwars door hen heen groeide!

Reuzenbammboe in Hortus Plantage Reuzenbamboe in Hortus Plantage 2 Klik op de thumbnails als je de grote foto's wilt zien.

Helemaal links en links: Reuzenbamboe (Dendrocalamus giganteus) in het tropische deel van de Drie Klimatenkas van de Hortus in Amsterdam
Rechts: Reuzenbamboe  (Dendrocalamus giganteus) in de kassen van de Botanische Garten van Heidelberg


Foto's : Fred Triep

Reuzenbamboe in botanische tuin Heidelberg

Gelukkig wordt dit gras nu voornamelijk als een nuttige gewas gebruikt. Naast zijn decoratieve functie is deze bamboesoort belangrijk als constructiemateriaal. Met behulp van bamboestammen worden eenvoudige bruggen en huizen gebouwd. Ook worden de bamboestammen gebruikt als masten op boten. Daarnaast zijn de holle buizen goed bruikbaar als waterleiding.

Reuzenbamboe in de Nationale Plantentuin van Belgie 1 Klik op de thumbnails als je de grote foto's wilt zien.

Links: Reuzenbamboe (Dendrocalamus giganteus) in de kassen van de Nationale Plantentuin van België in Meise
Rechts: Een jonge loot van de reuzenbamboe  (Dendrocalamus giganteus) in de kassen van de Nationale Plantentuin van België in Meise


Foto's : Fred Triep

Reuzenbamboe in de Nationale Plantentuin van Belgie 2

Een Australisch onderzoek heeft uitgewezen, dat naast de soort D. giganteus ook andere soorten uit dit geslacht eetbaar zijn, zoals D. latiflorus, D. asper en D. brandisii. Bamboescheuten worden in grote hoeveelheden gegeten in China, Taiwan, Japan en Korea. Verse bamboescheuten zijn echter alleen beschikbaar gedurende een beperkte periode van het jaar, namelijk vanaf september tot April. Overigens is het eten van de bamboescheuten gezond, ze zijn rijk aan nitrilosiden. Dat zijn suikerverbindingen die onder andere een cyanidegroep bevatten. Hoewel vrij cyanide in grote hoeveelheden toxisch is, staan de nitrilosiden bekend als antireumatisch en antiseptisch. Het belangrijkste nitriloside, dat behalve in bamboescheuten ook in bepaalde vruchten zoals abrikozen voorkomt, wordt ook wel vitamine B 17 genoemd. Volgens sommige theorieen leidt een tekort aan dit vitamine mogelijk tot een grotere kans op kanker.

De reuzenbamboe kunt u in de Hortus aantreffen in het tropische gedeelte van de Drie- Klimatenkas..

Literatuur

W. Lotschert & G. Beese
Gids van Tropische planten
Elsevier

Links naar homepages over bamboe

De homepage van Peter Meeuws bevat veel informatie over de bamboe en heeft verwijzingen naar andere interessante websites over dit gras.  Op de homepage van Jos van de Palen staan artikelen van hem over de bamboe. Op de homepage van kwekerij Fastuosa van Jos Kevenaar vindt u veel informatie over de aanschaf en verzorging van bamboes.

Deze pagina is het laatst bijgewerkt op dinsdag 8 november 2011.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email: Fred Triep

Terug naar (return to): Terug naar: