Een bewerkte
versie van dit artikel verscheen
eerder in het Hortus Magazine van december 2012
door Fred Triep
Enig idee waar het vanillestokje vandaan komt dat u bij het koken
gebruikt? En het vanillesmaakje in bijvoorbeeld vla? We danken deze
specerij aan een orchidee die een innige relatie onderhoudt met
schimmels. En aan een 12- jarige slaaf die bijna twee eeuwen geleden
een nieuwe vorm van bestuiving uitvond.
De vanille orchidee (Vanilla
planifolia) is de leverancier van de vanille. Deze orchidee groeit in
Florida, Mexico, West-Indië, Midden-Amerika en het noorden van Zuid- Amerika. De
orchideeën (Orchidaceae) vormen een
familie van achthonderd geslachten en van tweeëntwintig tot vijfendertig duizend
soorten. Het is daarmee de grootste familie van het plantenrijk. Orchideeën zijn
onder andere gekenmerkt door een tweezijdig symmetrische bloem, die bestaat uit
3 bloemkroonbladeren en 3 kelkbladeren. Het middelste kroonblad is afwijkend van
vorm en vergroot tot een lip.
Klik op de
thumbnails, als je de grote foto's
wilt zien
Links:Vanilla planifolia in de educatieve
kas in de Hortus van Amsterdam Rechts: Vanilla
planifolia in de botanische tuin van Geneve Foto's: Fred Triep
Daarnaast hebben alle orchideeën een
symbiotische relatie met schimmels, die mycorrhiza heten. Zonder aanwezigheid
van deze schimmels kunnen de zaden van deze plantenfamilie niet uitgroeien tot
volwassen planten. De schimmels zorgen er voor, dat de orchidee mineralen kan
opnemen. De schimmels hebben voordeel van hun samenleving, omdat ze organische
stoffen van de orchidee kunnen gebruiken. We spreken hier van een mutualische
symbiose, een symbiose waarbij beide organismen voordeel van hebben. Bij
orchideeën is de samenwerking met schimmels zeer innig, de schimmeldraden
groeien door de schors van de wortels.
Luchtwortels
Het orchideeën geslacht
Vanilla bevat honderd verschillende soorten, die in Tropische en
Subtropische streken over de gehele wereld groeien. Het zijn epifyten, die
boomstammen als ondergrond gebruiken voor hun groei. De zaden ontkiemen echter
meestal op de grond, waarna de orchidee langs een boomstam omhoogklimt. In een
later stadium kan het contact met de grond verdwijnen omdat lucht wortels dan
water en mineralen opnemen. De plant is dan een echte epifyt geworden. Een
dergelijke epifyt wordt een hemi-epifyt genoemd. De bloemen verschijnen in
het voorjaar in korte schermvormige trossen. De bloemdekbladeren zijn groen tot
lichtgeel van kleur. Het middelste kroonblad is korter en opgerold tot een koker
met een gegolfde rand. De bloemen bloeien erg kort, binnen 24 uur verwelken ze.
Slaaf
De vruchten ontstaan na de bestuiving
door de bergbij (Melipona
beechii). Omdat deze bij
alleen in de buurt van de oorspronkelijke groeiplaats van
V. planifolia voorkomt, kon vanille in de 17 de en de 18 de eeuw
niet buiten Midden Amerika geproduceerd worden. In 1841 ontwikkelde de 12 jarige
slaaf Edmond Albius op het eiland Reunion een techniek, om met een stokje of een
afgeschuind bamboeblad de scheidingswand tussen de meeldraden en de stamper (het
rostellum) opzij te wippen, waarna met de duimen de bestuiving kon plaatsvinden.
Door deze techniek kon vanaf dat jaar de vanille orchidee ook in ander tropische
landen gebruikt worden voor de productie van vanille. Deze techniek wordt nu ook
in het oorspronkelijke groeigebied van V.
planifolia gebruikt, omdat de opbrengst door de bestuiving met bijen te laag
is.
Vanille ontstaat door de onrijpe
vruchten van Vanilla planifolia of van
de verwante soorten V. x tahitensis (een
hybride vorm in de zuid Pacific) en V.
pompona (West Indië)te laten
fermenteren. Na ongeveer zes maanden rijping worden de vruchten geplukt en de
cellen van de peulen gedood en beschadigd door koken, bevriezen, open snijden of
verwarming in een oven.
De meest gebruikte methode is de
Bourbonmethode van Madagaskar en de eilanden er omheen, waar de vruchten enige
tijd in kokend water worden gehouden. Daarna worden de vruchten gedurende 7 tot
10 dagen in wol bij 45 tot 60 graden Celsius en hoge luchtvochtigheid op elkaar
gepakt. De peulen worden tijdens deze behandeling zwart, terwijl er in de peulen
enzymatische omzettingen plaatsvinden waardoor glucovanilline wordt omgezet in
vanilline en glucose. De enzymen, die deze omzettingen doen, zitten ook in de
vruchten, maar van de glucovanilline gescheiden. Door het
doden van de cellen kunnen de enzymen bij de grondstof van vanilline komen.
Tijdens het fermentatieproces ontstaan nog veel andere aromatische stoffen.
Hierna worden de vruchten gedroogd, om rotting en beschimmeling te voorkomen. De
vruchten worden in afgesloten dozen bewaard tussen paraffinepapier om de geur te
conserveren.
Handwerk
Het woord vanille is afgeleid van het
Spaanse woord `vaina`, wat kleine peul betekent. De Spaanse veroveraars onder
leiding van Cortez gaven de naam aan dit product. Vanille wordt gemaakt uit de
peulvormige vruchten van de orchidee. De geurige stof vanilline wordt in de
vruchten bij rijping gemaakt. Deze organische stof werd in 1858 uit de vruchten
geïsoleerd. Hij kan ook kunstmatige nagemaakt worden uit lignine, een organische
verbinding uit hout. Maar de synthetisch bereide vanilline mist de 170 ander
stoffen die de smaak van vanilline in vanille aanvullen Deze kunstmatig gemaakt
vanilline wordt in 95 % van de producten met vanillesmaak gebruikt, omdat
natuurlijk vanille duur is. Voor de productie van vanille is veel handwerk nodig,
de bloemen moeten binnen twaalf uur na het opengaan handmatig bestoven worden en
de vruchten moeten op de juiste tijd geplukt worden: als ze van groen in
geelgroen veranderen.
Er zijn verschillen vanille soorten op
de markt, de bekendste is de Bourbon vanille, die met
V. planifolia in de Indische Oceaan
(Madagaskar, Comoren, Reunion en Indonesië) wordt geproduceerd. De Mexicaanse
vanille komt uit het oorsprongsgebied van deze orchidee. Tahitiaans vanille
komt uit Frans Polynesië en wordt geproduceerd met de soort
V. tahitensis. In 2008 is door DNA
onderzoek bewezen, dat deze plant een kruising is tussen twee van oorsprong
Midden- Amerikaanse soorten, namelijk V.
planifolia en V. odorata. De West
Indische vanille wordt gemaakt met behulp van
V. pompona in het Caraibisch gebied. De orchidee soorten
V.tahitiensis en
V.pompona hebben een lagere opbrengst aan vanilline dan
V. planifolia.
Tegenwoordig komt de meeste vanille
uit landen rondom de Indische Oceaan. De grootste producenten zijn Indonesië (60
procent), Madagaskar (23 procent) en China (9 procent. Mexico, het gebied waar
Cortez en zijn mannen ooit 'vanille' ontdekten, levert nog maar 2 procent van
dit specerij.
Coca- cola
Frisdrankproducent Coca- cola is de grootste verbruiker van natuurlijke
vanille. Toen in 1985 de nieuwe smaak 'New Coke'werd geintroduceerd
stortte de economie van Madagaskar in. De oorzaak was, dat in New Coke het
goedkoper synthetische substituut vanilline werd gebruikt. Het gebruik van
echte vanille liep tijdens deze periode met meer dan de helft terug. Pas nadat
de nieuwe cola uit het assortiment werd gehaald wegens klachten van consumenten
krabbelde de economie van het eiland weer op
Planten met en planten zonder bladeren
De meeste soorten uit het geslacht
Vanilla hebben bladeren. Enkele soorten uit Afrika, Madagaskar en
Azië zijn hun bladeren kwijtgeraakt. Dit is waarschijnlijk een aanpassing aan
droge omstandigheden. De stengels hebben hier de primaire taak van de bladeren
bij de fotosynthese overgenomen. Deze planten hebben ook vaak een groef over de
lengte van de stengels lopen, waardoor de stengels er bij dwarsdoorsnede C
vormig uitzien. Met deze bouw kunnen de stengels gemakkelijker inkrimpen bij
droogte, zonder dat de cellen schade oplopen.
Klik op de
thumbnails, als je de grote foto's
wilt zien
Links:Vanilla madagascariensis in de
Tsingy de Bemaraha in Madagaskar Rechts: Vanilla
madagascariensis in de Arboretum d' Antsokay bij Toliara (Madagaskar) Foto's: Fred Triep
Vanille in de Hortus
De vanille orchidee hangt in de Hortus
in de educatieve kas/vlinderkas, direct na binnenkomst rechts achter de
deursluis. Er is ook een exemplaar in het Tropische deel van de Drie Klimatenkas.
Deze is moeilijk te vinden,
Op de website van Mijnreceptenboek.nl
(zie hieronder) kunt u recepten vinden, waarbij u vanille kunt gebruiken.