Wollemi pine (Wollemia nobilis)

Dit verhaal verscheen niet in de Plantage Hortus. Ik schreef het omdat ik veel materiaal (met name foto's) er over had

door Fred Triep  

Hij leek alleen als fossiel te bestaan, maar hij werd in 1994 nog in levende lijve ontdekt. De wollemi pine is een levend fossiel uit een "verborgen" kloof in Australie.

De wollemi pine (Wollemia nobilis) is een recent ontdekte naaldboom uit Australie, waarvan de fossiele voorouders al veel eerder bekend waren. Hij werd in 1994 voor het eerst gevonden. Tijdens een trektocht met twee vrienden ontdekte David Noble de voor hem onbekende boom in een kloof 150 km ten noordwesten van Sydney. David nam een tak mee, maar verschillende botanici konden de boom niet identificeren als een bekende naaldboomsoort. Dat betekende dat een nieuwe soort was ontdekt.

De soort werd in het nieuwe geslacht Wollemia ondergebracht, binnen de slangendenfamilie (Araucariaceae). Binnen deze plantenfamilie komen daarnaast de geslachten Araucaria en Agathis voor. De soort werd Wollemia nobilis genoemd, naar de ontdekker van deze boom.

Binnenkort kunt u ook op de thumbnails klikken om de grote foto's te zien.

Wollemi pine 1 Klik op de thumbnails als je de grote foto's (respectievelijk 130 Kb en 100 Kb ) wilt zien

Links: De wollemi pine (wollemia nobilis) staat in de Hortus van Amsterdam achter een hek, omdat hij zo zeldzaam is.
Rechts: De wollemi pine (wollemia nobilis) in de Hortus van Utrecht

Foto's : Fred Triep

Wollemi pine 2

Fossiele voorouders

In de late Krijtperiode (omstreeks 91 miljoen jaar geleden) werden naaldbomen gevonden, waarvan het stuifmeel heel veel op dat van de nog levende wollemi pine lijkt. De bomen van dit geslacht Dillwynite zijn waarschijnlijk de voorouders van de huige wollemi pine

Bedreigde soort

De wollemi pine blijkt op zijn oorspronkelijke groeplaats maar in een klein aantal exemplaren voor te komen. Er groeien in het wild nog maar 40 volwassen bomen en er zijn nog 200 jonge bomen aanwezig. De kleine aantallen maken het gevaar van uitsterven reeel.

Kweek van wollemi pine

Om uitsterven te voorkomen hebben de Royal Botaniv Garden in Sydney en New South Wales National Parks het "Wollemi Pine Recovery Plan" opgesteld. Er werd een programma opgesteld om deze boom te kweken en dat lukte ook goed: uit stekken van een boom kan men gemakkelijk nieuwe bomen opkweken. Door de boom te verspreiden hoopt men uitsterven van deze bijzondere boom te voorkomen. Vanaf 1 juni 2006 werden ze ook via de Hortus van Amsterdam in Nederland verspreid.

Uitreiking van gekweekte wollemi pines

Op 1 juni 2006 werden de eerst opgekweekt wollemi pines uitgedeeld aan botanische tuinen in Nederland. Deze gebeurtenis vond plaats in de Palmenkas van de Hortus van Amsterdam. De ambassadeur van Australie in Nederland reikte de kleine boompjes aan de vertegenwoordigers van de verschilllende botanische tuinen uit.

Foto's, gemaakt op de uitreiking van de wollemi pines in de Hortus van Amsterdam op 1 juni 2006

Collectie 1 collectie 2 exemplaar 1 Andre van Proosdij 1
Verhaal ambassadeur Eerste boomuitreiking Uitreiking boom aan Bob Ursem Eerste boom 2
Uitreiking boom aan Hans Vissrs Al uitgedeelde boom 1    

Literatuur

The Wollemi Pine
http://netherlands.wollemipine.com

Wollemia- Wikipedia
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wollemia

The IUCN red list of "threatened species" - Wollemi pine
http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/34926/0

 

 

 Deze pagina is nieuw aangemaakt op maandag 1 november 2010

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email: Fred Triep