Dit artikel verscheen in de Plantage Hortus van september 1988. In het juninummer van de Plantage Hortus van 1997 heb ik een algemeen artikel over Carnivore (=vleesetende) planten geschreven. door Fred TriepBekerplanten zijn interessante planten uit Zuidoost Azie. Zij komen voor van Sri Lanka tot de Philipijnen. Alle 70 soorten behoren tot het geslacht Nepenthes, dat het enige geslacht uit de familie Nepenthaceae is. Men treft deze planten aan op vochtige plekken langs de randen en de open plekken van het oerwoud. Bekerplanten zijn zeer opvallend door hun merkwaardige bladeren, waarvan de uiteinden tot stelen met daaraan bekers uitgegroeid zijn. In deze bekers, die tot 30 cm lang kunnen zijn bij de soorten uit Borneo, verzamelt zich regenwater. De bekers bevatten bovenop de rand honingklieren, die een soort nektar afscheiden. De bekers scheiden naar het waterige vocht in de bekers een eiwitsplitsend enzym af.
De bekerplanten kunnen met deze bekers hun stikstofbehoefte aanvullen. Sommige insekten worden door de afgescheiden nektar en de meestal felgekleurde vlekken op de buitenkant van de bekers aangetrokken. Komen zij te dicht aan de binnenkant van de rand van de beker, dan vallen zij in de vloeistof. De binnenkant van de bekers is glad en daardoor kunnen deze insekten niet meer uit de bekers komen. Zij verdrinken in de vloeistof en daarna worden ze langzaam door de afgescheiden enzymen verteerd. De aminozuren, die hierbij vrijkomen, worden door de bekers opgenomen. Er zijn echter ook insekten, die de bekerplanten in hun eigen voordeel kunnen gebruiken. De muggen van het geslacht Wyeomyia leggen hun eieren alleen maar in het waterige vocht, dat in de bekers voorkomt. De larven, die uit deze eieren komen, blijken immuun te zijn tegen de eiwitsplitsende enzymen. Deze larven voeden zich met de microorganismen, die zich op de verdronken insekten hebben opgehoopd. Bekerplanten zijn klimplanten, die zich soms als epifyt gedragen, d.w.z. dat ze
wortelen op andere bomen of struiken zonder uit deze planten stoffen op te nemen. Links Op de volgende websites vind u meer informatie over vleesetende planten:
Heeft u vragen over de verzorging van deze plant? Die kunt u stellen op mijn forum over de verzorging van planten. Misschien weet iemand het antwoord of staat er reeds een antwoord voor u.
Deze pagina is het laatst bijgewerkt op zondag 20 februari 2000
Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email: email: Fred Triep
|